Retro ne demek? Retro giyim tarzı nedir? Vintage giyimle arasındaki farklar nelerdir? Gibisinden sorular sorduğunuzu duyar gibiyiz. Hadi gelin hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım.

Retro Ne Demek?
Retro kökeni Latince’ye dayanan bir kelimedir. Kelime anlamı ”Geriye doğru.”‘dur. Retro’nun Türkçesi ise ”Modası geçmiş bir şeyin tekrardan moda olmasıdır.” diyebiliriz.
Yukarıdaki anlamları dışında ”Antika olmayan.” demek de doğru bir tanımlama olacaktır. Tabi ki de bu makalemizde verdiğimiz bilgiler dışında açıklamalar söz konusu olabilir. Bu yüzden diğer kaynaklara da göz atmanız sizlerin çıkarına olacaktır.
Retro hakkında sizlere şunları da söyleyebiliriz; yakın geçmişimizde yer almış olan akımları veya moda anlayışlarını tekrardan türeten veya taklit eden tarz olarak bilinmektedir. Ancak burada geçmişten kasıt antika diyebileceğimiz kadar eski olan değil bir iki nesil kadar eskiye giden süreçten bu yanadır. Kısacası eski diyebileceğimiz kadar geride ancak antika olmayacak kadar yakın olan bir tarihsel durum söz konusudur.
Retro’da şöyle bir durumda söz konusudur. Eski moda anlayışlarını günümüze uyarladığı için üretim tarihi yenidir.
Retro Giyim Tarzı Nedir?
Retro giyim tarzı geçmişteki moda anlayışlarını günümüze uyarlayarak oluşturulmuş olan giyim-kuşam tarzıdır.
Çok eski tarihlere gitmeden örneğin 60’lı yıllardan 90’lara kadarki süreçte var olmuş moda anlayışlarının önde gelen, dikkat çekici unsurlarının günümüzde tekrardan üretildiğini düşünün; işte tam da retro giyim tarzını düşünüyorsunuz.
Bu giyim tarzına örnek olarak ise; vatkalı ceketler, eskitme kot ceketler, bol paça pantolonlar ve yine yukarıda bahsettiğimiz moda anlayışlarının öne çıkan, hafızalara kazınmış türdeki tasarımlarını söyleyebiliriz. Yine internette yapacağınız aratmalar sonucunda karşınıza çıkan görsellerden de örneklere bakabilirsiniz.
Vintage Giyimle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vintage giyimle retro giyim arasında 2 temel fark vardır diyebiliriz. Bu farklar aşağıda listelenmiş durumdadır.
- Vintage giyimdeki kıyafetler antika özelliği taşıyabilir çünkü retro kadar daha yakın bir tarihe ait değildir. Örneğin : 1. Dünya Savaşı yıllarında kullanılmış olan, büyük büyük babanıza ait bir ceketi düşünün işte bu vintage giyim tarzına örnektir. Yani vintage kıyafete yıllanmış veya antika demek pek de yanlış bir tanımlama olmaz.
- 2. fark ise üretim tarihleri. İlk maddedeki ceket muhtemelen 1900’lü yılların başında üretilmiştir ve onu günümüzde kullanmak vintage giyim olur ancak aynı tarzda ceketi günümüzde üretir ve kullanırsak retro giyim tarzı olur.
Yukarıda saydığımız bu iki fark dışında bazı farklar ortaya koyulabilir bu yüzden söz konusu giyim tarzları hakkında daha detaylı araştırma yapmak sizlerin çıkarına olacaktır.
Şu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz. Var Bunlar Oyuncuları
Bu makaledeki tüm bilgiler internet ortamından edinilerek sunulmuştur. Söz konusu kavram hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek adına mutlaka farklı kaynaklara da başvurunuz.