Erkeklerin Yeri

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?

Erkeklerin Yeri Erkeklerin Yeri -
63 0

Ketojenik diyet ile 2 haftada 12 kilo vermek, isimli bu makalemizde sizlere diyet yaparak zayıflamak isteyen insanların araştırmaları sonucunda merak ettiği bir konuda olabildiğince detaylı bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Lütfen sizler de Ketojenik diyeti uyguladıysanız tecrübelerinizi yorum kısmında belirterek insanların bilgi edinmesini sağlayınız.

Bu tür diyete bağlı sağlık konularında her şeyden önce yapmanız gereken tek şey bir diyetisyene başvurmaktır.

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?

Ketojenik diyet yani halk arasındaki adıyla keto diyeti ile 2 haftada 12 kilo vermek mümkün mü? sorusuna cevap verebilmek kolay değil. Sebepleri arasında şunları sayabiliriz;

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?
  • İnsanlar bu konuda arama motorlarında aratma yaptıkları için pek doğal olarak bazı web siteler de bu başlığı kullanarak söz konusu diyet hakkında bilgi vermektedirler. Ancak bir alt maddede de bahsettiğimiz üzere 2 haftada 12 kilo vermenin garantisi yoktur. (Biyolojik yapınız gereği çok az miktarda zayıflama veya aynı kiloda kalmanız dahi söz konusu olabilir.)
  • Ketojenik diyet ile zayıflama ihtimaliniz var ancak 2 haftada 12 kilo vermek gibi bir garanti asla bulunmamaktadır.
  • Diyet programları zayıflamanız için belirli planlamalar doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu programlar genellikle beslenme alışkanlığınız üzerinden hareketle sizleri kilo verme konusunda desteklemek amaçlıdır. (Ayrıca söz konusu diyet planlamaları besin değerleri ve biyolojik etmenler de hesaplanarak oluşturulmaktadır.) Bu yüzden herhangi bir diyet programı sonucunda doğrudan ve hızlı bir biçimde zayıflayacağınıza dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Her insanın vücut yapısı ve bünyesi doğal olarak farklıdır. Söz konusu diyet listelerinin iki farklı insan için aynı derecede etki etmesi pek mümkün olmayabilir. (Örneğin yakın bir arkadaşınız zayıflamak istiyor ve hakkında epeyce övgü duyduğu bir diyete başladı. Filanca sürede herhangi bir sayıda kilo verdi; bu diyeti siz denediğinizde aynı sonuca ulaşamayabilirsiniz. Tam tersine daha fazla kilo vermeniz de mümkündür.) Kısacası bünyenizdeki birçok farklılık aynı diyetin uygulanmasına rağmen farklı sonuçlar doğurabilir.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet (Keto Diyeti) : Refrakter epilepsiyi tedavi etmek için kullanılan; yeterli miktarda protein içeren besinler ile yüksek yağ oranına sahip besinlerin tüketiminin öncelikli olduğu, düşük karbonhidrat içeren bir diyet türüdür. (İnternet ortamından edinilerek sunulmuş bilgidir.)

Bu diyet türünün amacı karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmaktır. Bu azalma sonucunda vücudunuz ketoz adı da verilen metabolik bir duruma girer. Bu durumun gerçekleşmesi sonucunda vücudunuz enerji için yağ yakmaya daha elverişli hale gelir. En nihayetinde vücudunuz enerji ihtiyacınızı karbonhidratlar yerine yağlardan elde etmeye başlar.

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

Bu diyet türü temelde dörde ayrılır;

  • Standart Ketojenik Diyet (SKD)
  • Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet
  • Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD)
  • Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Bu diyet ilk zamanlar epilepsi gibi hastalıkların tedavisi için bir araç olarak kullanılmak üzere ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda ise metabolik konularda da kullanılmaya başlanmıştır. Keto diyeti, doğru bir biçimde uygulandığında belirli düzeyde kilo vermeye yardımcı olabilir.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Bu diyet türü en nihayetinde bir hastalığın tedavisi için üretilmiştir. Olası metabolizma değişiklikleri belirli yan etkilere sebep olabilir bu yüzden mutlaka bir diyetisyene ve doktorunuza danışınız.

Ketojenik Diyet Listesi

Bu diyetle ilgili besin bilgileri aşağıda verilmiştir.

Standart bir diyette yağ ve protein yüzdeleri %75 ile %20 iken yüksek proteinli keto diyetinde ise bu oranlar %60 ve %35 civarındadır.

Ketojenik diyet listeleri veya menüleri diye tabir ettiğimiz söz konusu liste içeriğinde düşük miktarda karbonhidrat içeren besin türleri yer almaktadır. (Et, balık, tereyağı, yumurta, sağlıklı yağlar, fındık ve avokado gibi.)

  • Tuz, kırmızıbiber, karabiber, kekik gibi çeşitli ot ve baharatların oluşumundan meydana gelen çeşnileri kullanabilirsiniz.
  • Karbonhidrat oranı düşük olan domates, soğan, biber gibi sebzeleri tercih edebilisiniz.
  • Balık, hindi, kırmızı et, tavuk et ve bunlardan üretilmiş olan pastırma, salam, sosis ve jambon gibi besinler de protein bakımından önemlidir.
  • Ay çiçeği, badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuruyemiş türleri de bu diyette kullanılabilir.
  • Avokado ve taze guacamole gibi meyveler sınırlı porsiyonlar şeklinde tüketilebilir.
  • Beyaz peynir, keçi peyniri, kaşar peyniri, krem peynir, mozarella ve tulum peyniri de uygun besinler listesindedir.
  • Sızma zeytinyağı, bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca katkısız tereyağı da kullanılabilir.
  • Omega-3 içeren büyük yumurtaların da yenmesi bu diyete uymaktadır.
  • Ve bu listede yer almayan ancak diyetisyenlerin kullanılmasını tavsiye edeceği besin türleri olabilir.

Keto Diyetinde Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

Bu diyette karbonhidrat oranı yüksek olan yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmanız gerekiyor. Kullanımını sınırlandırmalısınız. İşte aşağıdaki besinler keto diyeti yapan insanların uzak durması gereken besinlerdir. (Bu diyet türünde günlük karbonhidrat alımının 50 gramı aşmaması gerektiği söylenmektedir. Bu konuyu araştırınız.)

  • Alkol karbonhidrat içeriğinden dolayı diyetinize zarar verebilir.
  • Mayonez, ketçap gibi soslar da şeker ve sağlıksız yağ türlerini barındırabilmektedir.
  • Barbunya fasulyesi, mercimek, bezelye, nohut gibi karbonhidrat içeriklerinden dolayı bazı baklagillerin de tüketilmesi diyetinize zarar verebilir.
  • Patates, tatlı patates, havuç, yaban havucu içeriğindeki şeker ve karbonhidrat sebebiyle ketoz rejiminize uymamaktadır.
  • Şekerli içecekler.
  • Buğday bazlı bütün ürünler, makarna, bulgur, pirinç ve çeşitli bazı tahıllar karbonhidrat içerdiğinden dolayı uygun değildir.
  • Ve bu listede yer almayan ancak diyetisyenlerin uzak durulmasını söyleyeceği birçok besin türü de bulunabilir.

Ara öğün bakımından da yine diyetisyene danışarak belirlediği ölçülerde besin tüketebilirsiniz.

Bu listelere ek olarak 7 günlük-15 günlük-21 günlük ketojenik diyet listeleri adı altında listeler oluşturulmaktadır. Bu konuda da diyetisyenlerin önereceği listeleri kullanmak en mantıklı olanıdır.

Gördüğünüz üzere keto diyetinin genel yapısı bu şekildedir. İnternet ortamında bu konuda birçok söylem bulunmaktadır. En doğrusunun yukarıda da bahsettiğimiz üzere diyetisyenlere veya doktorunuza danışmak olduğunu hatırlatmak isteriz.

Şu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz. 8.5 Üst Korner Ne Demek?

Bu makaledeki tüm bilgiler internet ortamından edinilerek sunulmuştur. Daha fazla bilgi için başka kaynaklara da başvurunuz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir